Mitä jos joku jää työkoneen alle?

Tuota kysymystä olet varmasti miettinyt myös sinä. Miten tällaisessa tilanteessa menevät vastuukysymykset ja miten kuljettaja selviää onnettomuustilanteesta?

Työturvallisuuslain käyttöasetuksen muutos työvälineen turvallisesta tarkastamisesta ja käytöstä edellyttää työkoneista joissa on katvealueita, kamerat tai niitä vastaavat lisälaitteet. (työturvallisuuslain asetus työvälineen turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta, www.finlex.fi)

Luemme lehdistä säännöllisesti liikkuvan työkoneen ja jalankulkijan välisistä onnettomuuksista, julkisessa liikenteessä, suljetuilla tehdasalueilla ja työmailla. Onnettomuustilanteet johtuvat poikkeuksetta jalankulkijoiden yllättävistä ratkaisuista ja liikkumisesta koneen ympäristössä.

Kun onnettomuus tapahtuu, lähtökohta on, että kuljettaja on vastuussa tapahtuneesta. Myös tieliikennelaki muuttui 1.6.2020 ja lakiin on kirjattu ennakointivelvollisuus, joka koskee erityisesti ammattikuljettajia. Ennakointivelvollisuus on erityisen raskas ammattikuljettajalle, jonka lain mukaan tulee pystyä ennakoimaan lähtökohtaisesti vaaratilanteet ja törmäykset.

Yrityksen johto on onnettomuustilanteessa vastuussa, että työkone vastaa lakeja ja asetuksia ja että työntekijän oikeusturvan varmistamiseksi on tehty kaikki mahdollinen.

Tällä hetkellä ympäri Suomea työskentelee satoja työkoneita, joissa yritys on varmistanut koneen ympäri tallentavalla turvakamerajärjestelmällä kuljettajan oikeusturvan sekä liikkeenjohdon selustan vahinko- ja reklamaatiotapauksissa.

Sama järjestelmä hoitaa työmaan valvonnan ilta- ja yöaikaan 24/7 ehkäisten ilkivaltaa ja varkauksia. Järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden Turva360 – mobiilisovelluksen tai web-käyttöliittymän kautta myös reaaliaikaisen videokuvan kautta turvallisuustarkastuksiin ja työnjohtamiseen.

Vilkkailla työmailla ja kaupunkialueilla työskenteleviin koneisiin turvallisuuden parantamiseen paras ratkaisu ovat konenäöllä varustetut FullHD teräväpiirtokamerat, jotka tunnistavat ihmiset, polkupyöräilijät ja lähestyvät ajoneuvot ja hälyttävät niistä kuljettajaa myös äänimerkillä.

Uuteen kaivinkoneeseen, traktoriin ja pyöräkuormaajaan on itsestään selvää, että turvallisuuden parantamisen osalta kuljettaja saa käyttöönsä myös parhaan mahdollisen teknologian. Samassa yhteydessä on hyvä muistaa, että myös nykyiseen työmailla olevaan kalustoon konenäkökamerat tai tallentava valvonta on helppo ottaa käyttöön muutaman kympin kuukausihinnalla ja laitteet on helppo asentaa myös paikanpäällä työmaalla. Myös talvisaikaan.

Jenny Lappalainen

 

Katso videolta, miten Multi-Link Terminals Ltd Oy paransi työturvallisuutta satamissa:

Kommentoi